Szkeptikusok kérdései: Ha Isten annyira szerető, akkor miért engedi meg a gonoszságot és a szenvedést?

Ez a kérdés merül fel leggyakrabban Istennel kapcsolatban. Nos, hadd tegyek fel egy érdekes kérdést neked: Szerinted mit kellene Istennek tennie? Ahhoz, hogy Isten megszüntesse a gonoszságot és a szenvedést, minden olyan cselekedetet meg kellene akadályoznia, ami bármiféle szenvedést okoz. Ehhez pedig meg kellene állítania azokat, akik a szenvedést okozzák (házasságtörőket, hazugokat, gyilkosokat, bűnözőket, paráználkodókat stb.). Nem jelentené viszont ez azt, hogy neked is „Megállj!"-t kellene parancsolnia? A te tetteid nem okoztak még senkinek fájdalmat? Te soha nem bántottál meg senkit?
Kedves barátom, Isten azért nem vetett még véget a gonoszságnak, mert minket kellett volna elpusztítania! Azzal, hogy megengedi, hogy folytatódjon a gonoszság és a szenvedés, valójában az irgalmát mutatja meg a világnak.
A Biblia szerint tényleg eljön az a nap, amikor Isten megszünteti a gonoszt (2Péter 3,7-13). Megítéli majd a bűnösöket, örökre elveti őket, és egy új mennyet és földet teremt, ahol nem lesz többé halál, gyász, sírás vagy fájdalom (Jelenések 21,4).
Addig viszont Isten jóra használja fel a létező szenvedést (Róma 8,28; Filippi 1,12). Gyakran megesik, hogy amikor valaki szenved, Istenhez fordul, és olyan segítséget kap, amilyenre igazán szüksége van.

A szenvedésről:

„Isten suttog hozzánk az örömeinkben, szól hozzánk a lelkiismeretünkben, de kiált reánk a fájdalomban; ezen a hangszórón keresztül rázza fel a süket világot."

C.S. Lewis (1898—1963), a Cambridge-i Egyetem középkori és reneszánsz irodalom professzora; A fájdalom, Harmat Kiadó, 1992. 84. oldal.

„Milyen borzasztó lenne a világ, ha eltörölnéd a szenvedést! Én sokkal inkább a boldogságot törölném el. A világ rettenetes hely lenne, ha megszűnne a szenvedés, mert eltűnne mindaz, ami helyreigazítja ennek a kimondhatatlanul kicsi teremtménynek — az embernek — azt a hajlamát, hogy túl fontosnak érezze magát, és hogy túl elégedett legyen önmagával. Épp elég rossz így is, de teljesen kibírhatatlan lénnyé válna, ha soha nem kellene szenvednie."

Malcolm Muggeridge (1903-1990), brit szerző és újságíró, a Cambridge-i Egyetemen tanult, közismert istentagadó volt élete nagy részében, amíg keresztény nem lett kb. 1966 és 1969 között; Jesus Rediscovered, 1969, 199-200. oldal [Jézus újrafelfedezése].

Forrás: Charles H. Campbell - Egyperces válaszok a szkeptikusok 40 leggyakoribb kérdésére - Golgota Kiadó - www.golgotabudapest.hu

(Ha bármilyen kérdésed van ezekkel vagy mással kapcsolatosan írj nekünk! - info@jezusazur.hu)