Skip to main content

A Valentin-nap – talán igazi – története

Érvényes: 
2024.02.21

A Valentin-nap eredetét nem díszítették rózsák, bonbonosdobozok pirosló szívecskékkel és elegáns üdvözlő kártyák. Eredetileg mártírnap volt. Az igazi névadója valószínűleg egy római keresztyén pap volt a 3. században, II. Claudius császár uralkodásának idején.

A Krisztus utáni 3. század a Római Birodalomnak hatalmas szakítópróbát jelentett, erőteljes nyugtalansággal, lázadással birodalom szerte. Katonai anarchia felhői tornyosultak mindenfelé, és pogányok inváziója, polgárháború, gazdasági válság dúlt Britanniától Afrikáig. Hatalmi kilátástalanság terhelődött a vezetőkre és a vezetettekre. Az aranykornak vége volt. Claudius császár népszerűtlen döntést hozott: megtiltotta a fiatalon kötendő házasságokat, abban a (tév)hitben, hogy nem házas katonái odaadóbban és eredményesebben fognak harcolni, fenntartani Róma uralmát, mint a házasok, mivel az asszonyaiktól nem szelídül meg a szívük. Annak érdekében, hogy megakadályozza a birodalom széthullását, kénytelen volt ilyen ellenszenves, népszerűtlen intézkedéseket hozni.

Azonban a keresztyén papoknak az volt a meggyőződésük, hogy a házasságot Isten szerezte, egyezik az Ő akaratával. Ezért a legenda szerint Valentin pap titokban adta össze a fiatalokat, ám ez kitudódott és börtönbe vetették. Feltehetőleg lefejezték, s így lett az egyház mártírja. Azért áldozta fel az életét, hogy a házasság szentségét megerősítse: a szeretet szeretetéért és Isten szeretetéért áldozta oda életét.

Bár ez a történet máig nem került megerősítésre, annyi biztos, hogy a hithű hívő Valentin bátran evangélizált, és Jézus Krisztusba vetett hite és bizonyságtétele alapján került kivégzésre 269. február 14-én. A középkorig nem is kapcsolták őt össze a romantikus szerelemmel, inkább az élő Istenben való megalkuvásmentes hit hőseként szóltak róla. Századokkal későbbi irodalmi művek változtatták át e nap tartalmát a szerelmesek és a szerelem ünnepnapjává.

 

Forrás:

dr. Békefy Lajos írása nyomán: https://bekefy.agnusradio.ro/2014/02/a-valentin-nap-egyhazi-gyokere.html

Saint Valentine and Orthodoxy in The Catalogus of Orthodox Saints and Heroes: www.themonastery.org