Skip to main content

Pénzkezelési tippek II. - Költséghatékonyság

Posted in

Bob Gass szavai után most a saját gondolataimat írnám le a pénzkezelésről.

Akármennyire is régimódinak tartják emberek a Bibliát, ez a könyv ma is aktuális, hiszen Isten üzenettét közvetíti, ami örök érvényű. A Biblia pedig azt írja, hogy a pénzt, amit végső soron Istentől kaptunk azáltal, hogy alkalmassá tett a megkeresésére, nem ok nélkül, célzattal kaptuk. Helyes beosztásra, sáfárkodásra. Nem mindegy, hogy hogyan használjuk. Ahogy az első cikk is írta, sokan felelőtlenül és átgondolatlanul vesznek fel hiteleket olyan tárgyakra, amikre végső soron nem is biztos, hogy szükségük van és talán egyszerű módszerekkel lehetne ügyesen spórolni a nehéz időkben, nehéz időkre készülve. A különféle banki megtakarításokat, befektetési lehetőségeket nem tudnám és nem is akarom itt felsorakoztatni, szembeállítani, ahhoz a pénzügyi tanácsadóktól kérjetek infokat. Maradok az egyszerű, apró praktikáknál. Mi a következő szokásokat alkalmazzuk:

 • ha nem is fillérre, de nagyjából írjuk a költségeinket, és, hogy milyen területen havonta mennyit költünk el. Ha később valamire gyűjteni kell, jobban átlátjuk, melyik területen lehet "szorosabbra venni a szíjat".
 • hasznos előre is költségterveket készíteni, mit akarunk a közeljövőben venni... stb.
 • jó, ha adott összeget, legyen az bármilyen kicsi is, félre tudunk tenni.
 • az étkezésben nagy szélsőségek vannak, odafigyeléssel sokat spórolhatunk vele. Érdemes néha kipróbálni olcsóbb márkákat is a kedvencnél. Nem mondom, hogy mindig bejön, de nagyobb százalékban megfelelt a márkátlanabb cikk is és gyakran 50%-kal olcsóbb, persze nekem is van, amit kifejezetten bizonyos márkatípusban veszek szívesen. (Akit érdekelnek ebben konkrét termékek, mit tapasztaltam írjon nekem e-mailt.) 
 • Néha egész olcsó akciókat is ki lehet fogni, ha szánsz per percet az újságok átnézésére és azután döntöd el, mit is főzzél a héten... szintén megtakaríthatsz
 • sok kicsi sokra megy és még a környezetet is óvjuk: villanylekapcsolás, folyóvíz spórolás, akkumlátor élettartam-megóvás és más hasznos tippek: www.energiapersely.hu
 • a nem sos telefonokat intézd csúcsidő kívül
 • kisgyerekes anyukák! vigyetek magatokkal pár falat "enni"-t "inni"-t a csöppségeknek, ne a legdrágább környéken  jöjjenek rá, hogy nagyon szomjasak és már nem bírják ki.
 • Az iskolás gyerekeket már lehet tanítani... Pl, ha nem kapcsolod le a lámpát órákig, az x db túró-rudi árába kerül anyáéknak :)
 • Mindenkinél más az elfogadható hőmérséklet otthon. De a megfelelő hőfokot télen ne az "egy szál pólóban vagyok otthon" állapot határozza meg.
 • és nem utolsósorban: Segíts a rászorulókon, ne légy közömbös! Ez látszólag a kasszát mínuszba viszi, de Isten megáldja azokat az embereket, akik segítenek a másikon anyagilag, fizikailag, lelkileg. Tedd ez jókedvvel, mert a "jókedvű adakozót szereti az Isten" és kipótolja a szükségeidet, jobban mind gondolnád.

Nem könnyű bölcsnek lenni, de lehet imádkozni ésban kérni Istent, hogy segítsen értelmünkkel helyesen megítélni a költségvetésünket.

Kérlek szóljatok hozzá, írjatok újabb tippeket, bővüljön ez az oldal, én is igyekszem hozzáírni