Skip to main content

Pénzt vagy életet? A hitelkártya-őrület legyőzése

Posted in

Mindannyian átéltük már azt, hogy még messze a fizetés-nap és nincs elegendő pénz, vagy nem várt élmény fogadott a bankszámlakivonat készhezvételekor... Mindig könnyeb hibáztatnom másokat, az ország helyzetét vagy bármi mást, ahelyett, hogy megelégedett hálás életet élnék. Ebben a  sorozatban  szeretnénk elgondolkodni, hogy milyen a helyes hozzáállás a pénzhez, mit tanácsol a Biblia és milyen gyakorlati törekvéseink lehetnek az ügyesebb gazdálkodás elérésére...

A gyakorlat előtt egy kis elmélkedő gondolatok: egy érdekes fejtegetés a hitelkártyáról...

A hitelkártya-őrület legyőzése

Dolgok birtoklása nem ad biztonságot az életednek.” (Lukács 12:15 CEV)

Az amerikai családok fele a jövedelméhez képest túlköltekezik, és körülbelül 4000 fontnyi [≈1.300.000 Ft] tartozás van a hitelkártyáikon. Ez néha az ugrásszerűen emelkedő közüzemi díjaknak vagy orvosi költségeknek tulajdonítható, de legtöbbször inkább olyan extrákról van szó, amelyek nélkül nem tudunk élni, mint például ínyenc kávé, drága hobbik, egzotikus vakációk és vásárlások, amiktől jobban érezzük magunkat. 

Donna F. Savage újságíró elismeri: „Én az élményért vásárolok… hogy az alkalmat emlékezetessé tegyem… a céltalan vásárlás elrejti a motivációt, ami a vásárlási döntések mögött húzódik… egy kevés Hallmark-érzelem, és egy ajándékkísérő kártya rávesz, hogy megvegyem… a pizza és egy új DVD összehozza a családot… a vacsora és egy film újjávarázsolja a házastársi intimitást… de az elégedettség valahogy kisiklik a kezeink közül minden ilyen helyettesítés alkalmával. Mivel legmélyebb vágyakozásaink nem találnak kielégülésre, tovább költekezünk.” 

Jézus azt mondta: „Ne legyetek pénzsóvárak! Egy csomó dolog birtoklása még nem nyújt biztonságot az életeteknek.” Zabolázd meg a fékevesztett költekezésedet néhány egyszerű lépéssel: 

1) Gondolkodj kicsiben! Egyszerre csak egy számlával foglalkozz; bámulatos, hogy mit tudsz elérni, ha komolyan veszed, és kitartó vagy. „A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk” (Galata 6:9). Ne feledd, a benned lakozó erő nagyobb, mint az előtted álló pénzügyi kihívás, tehát „ha kiütnek is… állj fel… és menj tovább” (2Korinthus 4:9 TLB). 

2) Fogalmazd meg a pénzügyi céljaidat: döntsd el, hogy mi az, ami tényleg fontos; hogy mennyit teszel félre; mennyit fogsz adakozni; mennyi adósságot tudsz kezelni anélkül, hogy veszélyeztetnéd a jövődet! Azért nem érjük el soha a céljainkat, mert nem is tűzünk ki célokat. A bölcsesség azt jelenti, hogy tudod, hová tartasz, és hogy mibe kerül odáig eljutni!

(Bob Gass)